Profilaktyka przy piciu alkoholu

Profilaktyka, czyli jak zabiec powstawaniu kaca giganta... Cóż, aby mieć stu procentową pewność na uniknięcie kaca, należałoby się wstrzymać od spożycia alkoholu, czyli zachować wstrzemięźliwość. Gdy taka opcja nie wchodzi w grę, przed piciem trzeba najpierw odpowiednio przygotować organizm.

Pierwszym krokiem przed wyjściem na zakrapianą imprezę jest odpowiednie nawodnienie organizmu. W tym celu zaleca się wypić co najmniej 1,5 litra niegazowanej wody (może być z cytryną). Alkohol działa mocno odwadniająco, dlatego wcześniejsze nawodnienie z pewnością wspomoże nasz organizm w procesie oczyszczania i usuwania toksyn powstałych w wyniku picia. Używanie wody mineralnej jako popitki na imprezie również zminimalizuje skutki porannego kaca.

Drugim ważnym elementem przed rozpoczęciem picia jest najedzenie się, zwłaszcza tłustych potraw. Picie na pusty żołądek to kardynalny błąd, którego należy koniecznie unikać. Podczas przyjęcia jako przekąski (tak zwana „zagrycha”) świetnie sprawdzą się dania mięsne, marynowane grzybki czy ogórki kiszone.

Na koniec trzeba zaznaczyć czego nie należy robić, aby uniknąć przykrych skutków alkoholu. Nie należy popijać słodkimi napojami. Zwykła woda sprawdzi się w tej roli najlepiej. Ważne jest żeby nie mieszać alkoholi, np. gdy pijemy wódkę, darujmy już sobie piwa czy wina. Na drugi dzień nie będziemy tego żałować.

1 komentarze:

Joanna pisze...

Zgadzam się w stu procentach. Nawodnienie organizmu to podstawa, podobnie jak jedzenie w asyście kieliszka. Ja od pewnego czasu stosuję też tabletki 2KC, które znalazłam w Internecie. Mają one w składzie opuncję figową, witaminę C oraz kwas bursztynowy, dzięki czemu wspomagają procesy fizjologiczne po spożyciu alkoholu. Taka taktyka działa na mnie doskonale, bo już dawno nie miałam kaca. Serdecznie pozdrawiam!

Prześlij komentarz